Iskreno o sebi sastav za 8 razred

Iskreno o sebi

Cak ni najveci realisti nikada nece biti sposobni da iskreno govore o sebi. Jer covjek dok god se ne udalji i dok sa vise strana ne posmatra stvari, do tada nece biti sposoban da izrekne pravi sud i iskreno misljenje o sebi.

Covjek je subjektivno bice. Cesto cak i formiramo misljenje o ljudima na osnovu nasih osjecanja prema njima. Hiljadu puta smo culi kako djeca kazu moja mama je najbolja, moj tata je najjaci. Ni kad odraste covjek se ne razlikuje mnogo kada je su u pitanju misljenje o onima koje voli. A svako, bez izuzetka voli i sebe. Da vam kazem da ne mislim da sam lijepa, da kazem kako nisam skromna i kako sam prosjecne inteligencije  to ne bi bilo moje iskreno misljenje o meni.


Pljunula bih na iskrenost kada bih tako nesta napisala. Razmisljam i o svojim manama, imam ih kao i svako, ali iako posjedujem svijest o njima jedan dio mene, onaj dio koji svijet posmatra subjektivno ne da mi da ih dozivljavam preozbiljno.

Iskreno bih mogla pisati o stvarima koje nemaju emotivnu vezu sa mnom. Da li bi ijedna velika rodoljubiva pjesma nastala da su pjesnici ikreno i kriticki posmatrali otadzbinu. Da li bi Petrarka napisao onakve sonete da nije idealizovao Lauru? Velika djela ne nastaju kritickim i iskrenim pogledom na svijet, nego idealistickim.

Leave a comment

Your email address will not be published.